Beleidsbepalend en strategisch HR Business Partner worden?
HR Business PartnerKlik hier voor meer informatie!

Page content

Wanneer ben jij voor het laatst op je bek gegaan?

article content

Wanneer ben jij voor het laatst op je bek gegaan?

“Wanneer ben jij voor het laatst op je bek gegaan?” Deze vraag kreeg ik letterlijk van mijn keurige shiatsu therapeute. Het zette zeker aan tot nadenken…uuhhh…ik kan me dat niet zo snel herinneren. Eigenlijk ga ik nooit meer echt op mijn bek. Wat raar eigenlijk?! Ik kreeg er vreemd genoeg terplekke zin in, om weer eens lekker hard op mijn bek te gaan! “Dat zou goed voor je zijn”, zei ze vervolgens “om de controle een keer los te laten!” Ja, maar hoe kan ik nou creëren dat ik op mijn bek ga dacht ik toen???

Vallen en opstaan

Als kind is het algemeen geaccepteerd om te falen.  Je kon niet ineens lopen of fietsen. Mijn 3-jarige dochter (ja, daar is ze weer!) is wederom een mooi voorbeeld. Een paar weken geleden gaat zij echt letterlijk op haar bek op haar loopfiets en eindigde er een voortandje met wortel en al op de tegels… Ik was boos en verdrietig, maar toen zei ze letterlijk: “Maar mama, dat is toch helemaal niet erg?!” Nee, nu zie ik achteraf weer dat ze er van geleerd heeft, want ze viel laatst weer met haar loopfiets en toen stak ze haar handjes uit. Wat is dat toch dat naarmate we volwassen worden we het fouten maken afleren? En dat is zo jammer, want de momenten waarop je op je bek gaat zijn vaak leerzaam en kunnen soms tot hele mooie dingen leiden.

Faalangst

Gaandeweg de jaren wordt er steeds meer van je verwacht. Het nadeel is dat je eigen houding ten opzichte van falen veranderd. Je gaat falen een teken van zwakte vinden en als jij het niet doet, zorgt je omgeving daar wel voor. Eigenlijk houden we elkaar dus voor de gek. Iedereen gaat dagelijks op zijn bek, maar er is nauwelijks aandacht voor. Als we een fout maken, zijn we eerder geneigd om deze te ontkennen. Misschien uit schaamte, misschien omdat we denken dat het een teken van zwakte is om openhartig te zijn over dingen die mis gaan. Hierdoor krijg je angst om nieuwe dingen te gaan doen. Faalangst is niet voor niets een categorie ‘irrationele gedachten’ binnen RET (waar ik eerder een blog over heb geschreven). Deze gedachten werken belemmerend en worden soms zo automatisch, dat we onszelf er niet meer van bewust zijn. Zelf merk ik dat ik door mijn opgebouwde ervaring minder vaak faal. Ik zoek wel bewust nieuwe situaties of trainingsonderwerpen op, maar het lukt me iedere keer door te vertrouwen op mijn ervaring. Ik zeg dan letterlijk tegen mijzelf: “Het is me tot nu toe iedere keer gelukt, dus gaat het me nu ook lukken!” Dit is de rationele gedachte die ik mijzelf dan inprent en dan gedraag ik me er blijkbaar ook naar.

Hoe doe je het?

Hoe doe je dat nou, op je bek gaan, vroeg ik me oprecht af? “Je kunt anders omgaan met op je bek gaan, door simpelweg te verwachten dat je faalt.” is een citaat dat ik na wat ‘Googlen’ tegenkom. Interessant, want het gaat er dus om wat je doet nadat er iets mislukt is. Baal je van jezelf en ga je bij de pakken neerzitten of probeer je het gewoon nog een keer? Is het zo simpel? Ja, het is zo simpel. In het filmfragment “Doen is de beste manier van denken” brengen Arthur Kruisman en Patrick Donath dit heel mooi in beeld. Waarom doet niet iedereen het dan, als het zo gemakkelijk is? Nou, dat is de paradox, veel mensen kiezen voor de gemakkelijke weg. Het vergt best wat moed om je onzekerheden te trotseren en om de confrontatie met jezelf aan te gaan. En ja, dit laatste dat doe ik wel! Ik ben soms veel té kritisch naar mijzelf toe! Toch ga ik blijkbaar onbewust wel iedere keer de innerlijke strijd met mijzelf aan. Dat is leren, een proces wat nooit klaar is. Gedurende dit proces heb ik vele mentale obstakels overwonnen en ben ik hier dus onbewust bekwaam in geworden! Ik “RET” mijzelf er dus iedere keer uit, maar ga het ‘op mijn bek gaan’ daardoor dus niet uit de weg. Ik weet het te voorkomen en dat vergt lef! En wat zeggen ze: “Het meervoud van lef is leven, behalve in België, daar is het Leffe ;-)”!

noortje van den elsenNoortje van den Elsen heeft een achtergrond in het uitzendwezen en re-integratie en is ervaren in individuele coaching- en loopbaantrajecten. Binnen Van den Broek en Partners is ze specialist op het gebied van groepsgewijze trajecten en trainingen rond persoonlijke ontwikkeling en loopbaanbegeleiding.

‘Niets geeft mij zoveel voldoening als mensen in hun persoonlijke kracht zetten! Dit doe ik door echt verbinding te maken, me oprecht in te leven en positief te confronteren. Ik ben in staat om patronen te herkennen en wat er in het proces gebeurt te benoemen, waardoor onuitgesproken belemmerende zaken weer bespreekbaar worden . Mijn toegevoegde waarde is dat ik op authentieke en enthousiaste wijze een veilige en laagdrempelige leeromgeving creëer. Kwartjes laten vallen en mensen in beweging brengen is waar ik goed in ben .’

 

Comment Section

0 reacties op “Wanneer ben jij voor het laatst op je bek gegaan?

Plaats een reactie


*